Bewustwording

Hoe bereken ik mijn BMI?

overweight woman standing on scales

BMI, ofwel Body Mass Index, is een maatstaf om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Het wordt berekend door je gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Het resultaat dat hieruit komt is jouw BMI. Een gezonde BMI ligt tussen de 18,5 en 24,9. Een BMI onder de 18,5 geeft aan dat je ondergewicht hebt en een BMI boven de 24,9 geeft aan dat je overgewicht hebt. Wanneer je een BMI van 30 of hoger hebt, wordt dit obesitas genoemd.

Berken je BMI

Onderstaande tool is geschikt voor volwassenen tussen de 19 en 69 jaar oud die niet zwanger zijn en geen borstvoeding geven.

lengte
meter
gewicht
kg

Echter is het belangrijk om te weten dat de BMI niet altijd accuraat is, omdat het geen rekening houdt met een aantal factoren waaronder spiermassa en bouw. Hoewel de BMI dus een handige tool is om een indicatie te krijgen van je gezondheid, is het niet altijd een volledige en accurate weergave van jouw lichaamsbouw. Naast de BMI, wordt dan ook aangeraden om je buikomvang te meten. Dit zegt namelijk net iets meer dan alleen je gewicht bij jouw lengte.

Wanneer je jouw buikomvang gaat meten zorg er dan voor dat je dit doet met een relatief lege maag. In de ochtend is vaak het meest accuraat. Om de meting te doen heb je een meetlint nodig.

  1. Ga goed rechtop staan
  2. Sla een meetlint om je middel, op de blote huid
  3. Zorg ervoor dat het meetlint ten hoogte van je navel zit
  4. Trek het meetlint niet te strak aan

Bij vrouwen geldt dat een buikomvang tot 80 cm wordt gezien als een gezonde omvang. Een buikomvang tussen de 80 en 88 cm wordt gezien als een licht verhoogd risico en vanaf 88 cm of meer als een verhoogd gezondheidsrisico. Dit geldt omdat buikvet een groter gezondheidsrisico met zich meebrengt dan vet op andere plekken in het lichaam. Buikvet kan namelijk het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen verhogen. En daarom vergoeden de verzekeraars ook het programma van Buro VLA voor jou als je BMI hoger is als 25 en je buikomvang groter dan 88 cm.

Ben je ouder dan 70? Dan gelden er andere uitgangspunten wat betreft jouw BMI. Lees hier meer over op het Voedingscentrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *