Bewustwording

Wat wordt vergoed vanuit de basisverzekering?

medical stethoscope with red paper heart on white surface

In Nederland hebben we een heleboel voorzieningen geregeld. Voor veel situaties heel goed, voor een aantal ook wat minder. Maar één ding is het zeker. Complex! En daarom vind je hier een kort overzicht met vitaiteitsprogramma’s en gezondheidsprofessionals die vergoed worden vanuit de basisverzekering.

De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid. Wij allemaal hebben dus allen recht op deze zorg. De complete lijst met vergoede zorg bestaat uit een 18tal ‘zorg soorten’ zoals huisarts, medisch specialisten, ziekenvervoer, wijkverpleging ect. De complete lijst vind je op de site van de Rijksoverheid. Hier staat tevens benoemd of je wel of geen eigenrisico of eigen bijdrage moet betalen. De moeite waard om eens te bekijken. In dit artikel pak ik een drietal ‘zorg soorten’ eruit die wellicht interessant zijn voor jou!

woman in black long sleeve shirt sitting on brown wooden chair

De Gecombineerde Leefstijlinterventie

Helemaal onderaan de lijst vind je de Gecombineerde Leefstijlinterventie. Dit is één van de laatste opgenomen zorgsoorten die helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering zonder eigenrisico of eigenbijdragen. Geen kosten voor jou dus! Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een programma voor mensen met overgewicht of obesitas. Een GLI helpt mensen om blijvend gewicht te verliezen door veranderingen aan te brengen in de leefstijl. Om in aanmerking te komen voor het programma gelden wel een aantal criteria. Je moet een BMI hebben van 25 of meer en een buikomvang groter dan 88cm (vrouwen) of een (verhoogde risico’s op) een chronische ziekte. Het programma van Buro VLA valt onder deze zorg en wordt dus volledig vergoed. Wil je meer weten over de GLI? Neem dan eens een kijkje op de website van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .  

Dieetadvies

Vanuit de basisverzekering heb je recht op drie uur dieetadvies per kalenderjaar. Hiervoor geldt wel dat je wellicht je eigenrisico moet betalen. Wanneer valt in een zogenoemde ‘ketenzorg’ ,dit is bijvoorbeeld het geval bij de diagnose diabetes of COPD, dan hoef je geen eigenrisico te betalen. Check je verzekeraar wat voor jou geldt als je twijfelt. Een diëtist kan samen met jou op zoek naar jouw knelpunten in je voedingspatroon. Ook geven zij advies op maat. Heb jij het gevoel dat jou gezondheidsprobleem kan worden verkleind door een bezoek aan de diëtist? Boek dan direct een afspraak. Dit kan direct bij een diëtist, maar uiteraard ook met een verwijzing van je huisarts. Jij kiest.  Check wel even bij het plannen van een bezoek of de praktijk een contract heeft met jou zorgverzekeraar. De diëtist of jouw zorgverzekeraar kunnen daar antwoord op geven. Heb je nog geen eigenrisico gebruikt? De meeste diëtisten rekenen een tarief van rond de €75,- per uur. Bepaal zelf of je het waard vind. Zoek je een Diëtist? Kijk dan op Nederlandse Vereniging voor Diëtisten.

Bloedonderzoek

Bloedprikken bij de huisarts of medisch specialist wordt vergoed vanuit de basisverzekering.  Het onderzoek wordt vergoed wanneer de arts een dusdanig onderzoek nodig acht. Je moet wel je eigenrisico hiervoor betalen. Wanneer je bloed laat prikken zonder verwijzing moet je het dus zelf betalen. Dit noemen ze preventief bloedprikken. Maar het goede nieuws is, dan bijna alle grote verzekeraars dit soort preventieve gezondheidschecks gratis aanbieden. Vaak noemen ze dit health checks. Je kan bij jouw verzekeraar checken of je hier recht op hebt. Heb je klachten, ga dan altijd naar de huisarts. Heb je niet direct klachten maar wil je werken aan je gezondheid, dan is een preventief bloedonderzoek een goede start. Vooral als je ook overgewicht hebt. Een bloedonderzoek meet onder andere je  glucosewaarde, cholesterol en eventueel bloeddruk. Deze waarden zijn vaak afwijkend wanneer je in een voorstadia van diabetes of hart- en vaatziekte zit. Wil je zelf je bloedwaarde testen? Dan kan je dit doen bij een commerciële organisatie zoals Persoonlijke gezondheidscheck. uiteraard zijn er meerdere partijen die soortgelijke interventies aanbieden. De prijs voor een check zit vaak tussen de €50,- en €100,-. Vaak biedt een werkgever ook een gezondheidscheck aan. Dit wordt vaak een Periodiek Medisch onderzoek genoemd. Jouw gezondheidsgegevens worden uiteraard nooit met je werkgever gedeeld. Dus doe lekker mee! Informeer hiervoor bij een leidinggevende of HR van je organisatie. Ook vitamine tekort kan je zelf laten checken. Maar vaak gaan hier klachten bij gepaard. Overleg met je huisarts wat verstandig is.

vegetables inside a net bag
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

We hebben zo ontzettend veel zorgaanbod in Nederland, maar ook ontzettend veel producten die je ‘gezondheid’ beloven. Voordat je een pot multivitaminen van €20,- je karretje in stopt of een dieetchocoladereep van €4,- koopt is het verstandig om goed te bepalen wat je nodig hebt. En zoek hier dus eventueel betaald hulp voor bij professionals die jouw met alle liefde willen begeleiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *